Het is een woelig jaar voor crypto. Niet alleen beweegt de sector zich door een bearmarkt, ook hebben de economische omstandigheden, zoals renteverhogingen, investeerders onzeker gemaakt over de nabije toekomst. 

Richard Heart is de oprichter van Hex, een cryptomunt die op het Ethereum-platform draait en beleggers beloont met zogenaamde ‘staking rewards’ voor hun inleg. Hex zelf is met de nodige controverse omgeven, waarbij Heart ervan is beschuldigd dat zijn eigen cryptomunt een ‘piramidespel is.

Tegelijk gaat Heart er prat op dat hij de bewegingen van de cryptomarkt en koersdoelen kan voorspellen. Hij wijst daarvoor op eerdere voorspellingen die hij deed, waaronder een op 19 december 2017, toen hij tweette dat er minder werd geïnvesteerd in de bitcoin en dit het begin van het altcoin-seizoen zou betekenen.

Heart zei afgelopen mei tegen Insider dat hij verwachtte dat bitcoin wel eens tot iets boven de 10.000 dollar zou kunnen zakken, terwijl ethereum de 750 dollar grens zou kunnen raken. 

Hij baseerde zich op eerdere cycli, waarin bitcoin de neiging heeft gehad om tijdens een 'bear market' met ongeveer 85 procent te dalen en ether met 95 procent. In de afgelopen maanden is de bitcoin onder de 19.000 dollar gezakt, en de ether tot ongeveer 945 dollar. 

In september 2021 maakte hij een twitterdraadje rondom een artikel over de ​​cryptobank Celsius, die in de is geraakt, omdat ​​Celsius niet de financiële middelen had om z’n verplichtingen aan investeerders na te komen. Heart omschreef de strategie van het bedrijf daarbij als ‘het rapen van muntjes op het spoor’. Zeer risicovol dus. 

In juni kondigde Celsius aan dat het opnames van tegoeden van klanten bevroor wegens de extreme marktomstandigheden. Tot op heden hebben de depositohouders hun tegoeden nog niet kunnen terugvorderen.

Nu de markt tuimelt, vallen grote cryptoplatforms en -fondsen als dominosteentjes om. Het begon met het ecosysteem van Terra Luna, dat grote aanbieders als Celsius, Voyage en Three Arrows Capital  met zich mee trok in z’n val. 

3 redenen voor nieuwe, lagere koersprognoses

Heart gelooft dat de 'shake-out' nog niet voorbij is. In feite komt hij terug op zijn eerdere prijsvoorspellingen en stelt ze nog verder naar beneden bij. Unieke economische omstandigheden en een periode met heftige schommelingen, zouden ervoor kunnen zorgen dat de bitcoin naar de 5.000 dollar zakt en ether naar 550 of 500 dollar, zegt hij. 

Zijn richtprijzen zijn gebaseerd op vier voorwaarden, waarvan de eerste de terugkerende kracht van de Amerikaanse dollar is. Heart merkt op dat de dollar duurder wordt en ten opzichte van alle andere munteenheden een waarde bereikt heeft die het in lange tijd niet gehaald heeft. Wanneer dit gebeurt, zien we bij alles wat in dollars geprijsd is, dus ook bitcoin, juist het tegenovergestelde, zegt hij. 

Lees ook: De dollar en de euro zijn vrijwel evenveel waard: dat is voor het eerst in 20 jaar

"Als je bitcoin tegenover de dollar zet, maar dollars zijn geen drol waard, is het heel gemakkelijk om omhoog te gaan", zegt Heart. "Maar wanneer je bitcoin tegenover de dollar zet en de dollar is veel waard, omdat al het andere ten opzichte van de dollar daalt en ze eindelijk ophouden met nieuwe biljetten te drukken, kun je nu voor het eerst in het bestaan van bitcoin lager dan 85 procent gaan."

De tweede factor zijn de renteverhogingen, zegt hij. Sinds de Federal Reserve op 4 mei de tweede renteverhoging van deze cyclus aankondigde, is de bitcoin met ongeveer 50 procent gedaald. De crypto is steeds meer gaan meebewegen met de aandelenmarkt, die zelf onwijs gestuurd wordt door de rente. Zolang de renteverhogingen doorgaan en de liquiditeit uit de markt gezogen wordt, zal de prijs van bitcoin dus blijven dalen. "Bitcoin heeft nog niet eerder bestaan in een tijd waarin er sprake was van een op inflatie gericht begrotingsbeleid”, aldus Heart. 

Ten derde wijst hij op naderend onheil dat de cryptomarkt te wachten staat. Dat zou kunnen komen van een voorraad bitcoin die binnenkort aan liquidatie toe zou kunnen zijn. De Amerikaanse regering zou een heleboel van haar eigen in beslag genomen voorraad, ongeveer 70.000 BTC's, naar de markt kunnen brengen. De bitcoin, die in beslag genomen werd bij een niet nader genoemde hacker, zal gebruikt worden om het bedrag af te boeken dat Ross Ulbricht, oprichter van Silk Road, moest betalen als onderdeel van zijn veroordeling. 

Dan is er de in Tokio gevestigde bitcoinbeurs, Mt. Gox, die in 2014 implodeerde nadat bekend werd dat er bitcoin van zijn platform gestolen was. Schuldeisers kregen op 6 juli het goede nieuws dat de uitbetalingen op korte termijn beginnen. Hierdoor vloeien er nog eens 142.000 BTC's de markt in die voor het grijpen kunnen liggen, als schuldeisers besluiten hun vergoedingen te dumpen. Hoewel Heart niet gelooft dat het een volledige uitverkoop zal zijn, is er een kans dat een groot gedeelte te koop zal komen te staan. 

Dit moet je de komende tijd met je crypto’s doen

Heart’s advies aan beleggers: wacht op de werkelijke bodem. De vorige bear market duurde ongeveer een jaar, maar hij verwacht dat er nog een paar maanden te gaan zijn voor we stabilisatie in de koers zien. Hij benadrukt echter dat hij bij dit scenario  geen rekening houdt met verder renteverhogingen, die het bereiken van de bodem verder zouden kunnen vertragen. 

Toch blijft hij bij zijn eerdere overtuiging dat als beleggers bitcoin kopen bij 11.000 dollar, het een goede deal is, zelfs als de munt daarna nog eens met 50 procent keldert. 

Wat ether betreft zouden dezelfde marktbewegende factoren die de bitcoin verder naar beneden trekken, ook een invloed hebben op de prijs van ether, waardoor die zou kunnen zakken naar 500 dollar. Van andere munten is Heart geen fan.

Heart gelooft niet dat blockchain technologie in alle industrieën moet worden ingezet. "Blockchains zijn 's werelds duurste en traagste databases", zeg Heart. "Ze zijn absolute rotzooi. Ze hebben geen verwerkingscapaciteit. Ze hebben extreem hoge kosten. Het zijn de meest inefficiënte databases die ooit in de geschiedenis zijn uitgevonden."

"We zijn bereid die verschrikking en die pijn te verdragen om één redenen: de weerstand tegen censuur. En dus, tenzij wat je doet dat censuurbestendigheid vereist, kun je het beter op elke andere manier doen die je maar kunt bedenken. Een Excel-spreadsheet, een Oracle-database, een SQL-database, noem maar op."

LEES OOK: Crypto en NFT’s komen op de doorsnee consument over als het ‘Wilde Westen’: een metaverse-strateeg legt uit wat merken moeten doen om vertrouwen te winnen